Φραγκοκάστελλο





Το Φραγκοκάστελλο το όνομά του από το φρούριο του 14ου αιώνα που δεσπόζει στην περιοχή. Το φρούριο χτίστηκε δίπλα στην παραλία εξασφαλίζοντας προστασία από τους πειρατές και τους Κρητικούς επαναστάτες. Κατά τη διάρκεια της μάχης για την Ανεξαρτησία πολλοί Έλληνες στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα στο οχυρό και το μαρτύριο τους έγινε θρυλικό. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται μέχρι σήμερα ότι γύρω στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο τα φαντάσματα των σκοτωμένων στρατιωτών εμφανίζονται στο ομιχλώδες φως της αυγής και βαδίζουν από το κάστρο στη θάλασσα. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που ιντριγκάρει επισκέπτες και ντόπιους στο πέρασμα των αιώνων!

Σήμερα το Φραγκοκάστελλο αποτελείται από μια συστάδα κτισμάτων, λίγες γραφικές ταβέρνες και δύο – τρία μίνι μάρκετ τοποθετημένα δίπλα στις όμορφες παραλίες που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του παλιού φρουρίου και κάτω από το εντυπωσιακό ορεινό σκηνικό της περιοχής. Οι άνθρωποι έρχονται εδώ για πολλούς λόγους η περιοχή είναι μια απόλαυση για τους περιπατητές με άνετα παράκτια μονοπάτια και απαιτητικά φαράγγια. Περίκλειστη από τα γύρω βουνά, η περιοχή είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Όσοι αγαπούν την εξερεύνηση, κατευθυνόμενοι δυτικά με βάρκα ή ανατολικά με αυτοκίνητο, μπορούν να ανακαλύψουν τη φυσική ακατέργαστη ομορφιά που βρίσκεται σε όλη τη νότια ακτή.





Πρόσβαση


Το Φραγκοκάστελλο βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο ωρών οδήγηση από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου και μιάμισης ώρας από το αεροδρόμιο των Χανίων.

Η απόσταση από τη Χώρα Σφακίων είναι μόλις είκοσι λεπτά. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για το Λουτρό ή την Αγία Ρούμελη, την κατάληξη του φημισμένου Φαραγγιού της Σαμαριάς, ή τη Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Από τα Σφακιά μπορείτε να φτάσετε μέχρι την Ανώπολη, και στη συνέχεια να περιπλανηθείτε στα Λευκά Όρη (στις Πάχνες) -το υψηλότερο σημείο της Κρήτης.

Σε λιγότερο από μισή ώρα, μπορείτε να φτάσετε μέχρι την είσοδο του Φαραγγιού της Ίμπρου ή μέχρι το Φαράγγι του Καλλικράτη.








Αξιοθέατα



...επισκεφτείτε τα όμορφα μέρη μας!

Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στην Κρήτη, στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων. Με μήκος 18 χιλιομέτρων, είναι ίσως το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης μετά από το φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία. Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος γνωστός και σαν κρι-κρι. Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού. Από το 2010 αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθέματων Βιόσφαιρας της UNESCO.

Το φαράγγι είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης έλκοντας πολλές χιλιάδες τουριστών που θέλουν να διασχίσουν περπατώντας τη διαδρομή των 18 χιλιομέτρων από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη.





Δραστηριότητες



Ο συνδυασμός των υψηλών βουνών με τις διάσπαρτες αμμώδεις παραλίες επιτρέπει δραστηριότητες ανάλογες κάθε προτίμησης: οδήγηση, ποδηλασία, διάσχιση των τοπικών φαραγγιών ή και πεζοπορία κατά μήκος της διάσημης διαδρομής E4, περπάτημα στις αμμουδερές παραλίες, κολύμπι ή κολύμβηση με αναπνευστήρα, ψάρεμα, καταδύσεις, ή απλώς την απόλαυση του ηλιοβασιλέματος με ένα ποτήρι ρακής στο χέρι..

Το κλίμα καθιστά την περιοχή φιλική στους επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η κοντινότερη παραλία απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια και προσφέρει σχεδόν απόλυτη ιδιωτικότητα. Εξίσου κοντά βρίσκεται και ένα παντοπωλείο, ενώ ως προς το φαγητό στο χωριό παρέχονται πολλαπλές επιλογές - ταβέρνες που σερβίρουν τοπικά προϊόντα με θέα ως επί τω πλείστον τη θάλασσα.





Παραλίες



..επισκεφτείτε τις όμορφες παραλίες!

Η παραλία του Φραγκοκάστελου.

Μια μεγάλη αμμουδιά με πολύ ρηχά νερά, ιδανική για μικρούς και μεγάλους. Το τοπίο με φόντο το παλιό κάστρο είναι μοναδικό.

Το Φραγκοκάστελο (δηλαδή το κάστρο των Φράγκων) είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κρήτης, διάσημη για το τοπικό ενετικό κάστρο, για την υπέροχη παραλία του και τους θρυλικούς Δροσουλίτες. Βρίσκεται 13km ανατολικά της Χώρας Σφακίων, 80km νότια από τα Χανιά, σε μια μικρή πεδιάδα νοτιοανατολικά των Λευκών Όρεων.

Η κεντρική παραλία του Φραγκοκάστελου είναι πραγματικά μαγευτική, με άμμο και τυρκουάζ ρηχά νερά, ιδανική για παιδιά. Είναι αρκετά οργανωμένη και έχει γενικά πολύ κόσμο. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι ο συχνός ενοχλητικός νοτιάς στην περιοχή, που μεταφέρει την άμμο με δύναμη. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες και μαγαζιά, αλλά το κοντινότερο μηχάνημα ανάληψης μερτητών και ιατρείο βρίσκεται στην Χώρα Σφακίων. Δυτικά της κεντρικής παραλίας θα βρείτε την μεγάλη παραλία του Βάταλου, η οποία είναι αμμουδερή και έχει κατά τόπους βότσαλα και βράχια, ιδανική για μάσκα. Περπατώντας ανατολικά της κεντρικής παραλίας για 10', θα βρείτε την εκπληκτική παραλία της Ορθής Άμμου, πασίγνωστη για τους μεγάλους αμμόλοφους και τις θίνες.





Φαγητό - Έξοδος



...γευστείτε το φαγητό της Κρήτης!

Η Κρητική κουζίνα διαφοροποιείται από άλλες κουζίνες επειδή δεν προσπαθεί να ανακατέψει τις γεύσεις, όσο κι αν χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά για να παρασκευάσει το καθημερινό φαγητό. Το κάθε υλικό απ' αυτά διατηρεί την αυτονομία του, διατηρεί την ταυτότητα του και τη γεύση του. Τίποτα δεν έρχεται να επικαλύψει τη γεύση του άλλου. Θα έλεγε κανείς πως όλα συνυπάρχουν αρμονικά και, τελικά, αναδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Κρήτης.

Εκείνο που μετρά στη Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα είναι η φαντασία. Ο Κρητικός μπορεί να τρώει κάθε μέρα χόρτα ή όσπρια, αλλά δεν τρώει σχεδόν ποτέ το ίδιο φαγητό. Βρίσκει τον τρόπο να αναδείξει καινούριες αρετές των υλικών και διαφορετικές γεύσεις. Αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κουζίνας όλων των ελληνικών περιοχών στην Κρήτη είναι, ίσως, εντονότερο λόγω της ποικιλότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται...

Ιστορικά αν ανατρέξουμε στις ρίζες της Κρητικής κουζίνας από την αρχαιότητα εως και τα νεότερα χρόνια δεν θα βρούμε ουσιαστικές αλλαγές αφού ελάχιστα υλικά έχουν προστεθεί σε εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι προϊστορικοί κάτοικοι του νησιού.





Κλίμα



Το κλίμα της Κρήτης είναι ήπιο. Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ενώ το φθινόπωρο είναι η ηπιότερη εποχή της Κρήτης, όπου οι θερμοκρασίες είναι συχνά υψηλότερες απ' ό,τι την άνοιξη. Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος και ανεκτός. Οι χιονοπτώσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες στις πεδιάδες, αλλά αρκετά συχνές στα βουνά.

Οι ιδανικοί μήνες για πεζοπορία στην Κρήτη είναι οι Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος, καθώς επίσης ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Οι συνθήκες είναι αρκετά ιδανικές για μπάνιο στη θάλασσα (τον Απρίλιο μόνο για τους γενναίους κολυμβητές) αλλά στα βουνά μπορεί να υπάρξει η πιθανότητα θύελλας και βροχής καθώς επίσης και κρύου καιρού.

Το καλοκαίρι στην Κρήτη μπορεί να αποδειχθεί πολύ ζεστό για πεζοπορία, εντούτοις οι προτεινόμενες διαδρομές πραγματοποιούνται σε χαμηλότερα υψόμετρα σε παραθαλάσσιες περιοχές, κοιλάδες και φαράγγια, όπου οι καλοκαιρινές συνθήκες αποδεικνύονται θαυμάσιες λόγω του φρέσκου θαλασσινού αέρα καθώς και η ευκαιρία για ένα γρήγορο μπάνιο κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας.

Στις ορεινές περιοχές της Κρήτης ο καιρός είναι πάντα πιο δροσερός.





Villas






©2022 Nostos Villas